Construction of a new extension for official occasions, alterations/partial refurbishment in the existing building of the residence, German Embassy in Dublin, Ireland

New extension

dubl-r_projekt_800x555_startbild_gebaeude_neu.png

New extension

The modern and impressive new building offers more space for official occasions.

Preliminary design

dubl-r_projekt_768x532_entwurf6_3d.png

Preliminary design

Evening lighting

dubl-r_projekt_800x555_nacht_neu.png

Evening lighting

Light-coloured interior materials enhance the bright effect.

Interior lighting

dubl-r_projekt_800x555_innenraum.png

Interior lighting

Ceiling lights situated close together provide even lighting of the room.

Design for service area

dubl-r_projekt_800x_kueche_3d.png

Design for service area

Service area

dubl-r_projekt_800x_kuechenfoto_neu.png

Service area

The exterior wall of the main building becomes the interior wall of the extension.

The extension

dubl-r_projekt_768x532_wandansicht.png

The extension

A wall with wooden panelling separates the service area from the reception room.

The completed extension

dubl-r_projekt_800x_wandfoto.png

The completed extension

Row of skylights next to the facade

dubl-r_projekt_800x555_glasdach.png

Row of skylights next to the facade

Direct daylight from above illuminates the service and entrance area by day.

Bathroom refurbishment

dubl-r_projekt_800x_waschtisch.png

Bathroom refurbishment

Bathroom refurbishment

dubl-r_projekt_800x_wc.png

Bathroom refurbishment

Client

Federal Republic of Germany represented by the Foreign Office

Processing period

2013 - 2015

Ground area

approx. 840 m²

Special details

Compliance with the building regulations for North Rhine Westphalia and the Irish building regulations.

Performance

General planning and project supervision
Work stages 2 - 9 of the Schedule of Services and Fees for Architects and Engineers (HOAI)

Measures taken

On behalf of the German Foreign Office, partial refurbishment was carried out in the residence of the German Embassy in Dublin. The winter garden, which was damaged by moisture and floor sagging, was demolished and replaced by a functional extension which was adapted to the needs of the embassy.

  • Demolition of the old winter garden and construction of new extension to the residence
  • Replacement of the heating system, separation into heating zones for the "officially used area" and the "privately used area" of the residence, installation of new pipes and radiators in the private area
  • Replacement of the water tank, removal of pollutants and installation of new insulation in the roof of the residence
  • Renewal of the visitor bathroom in the private area
  • Installation of a new barrier-free visitor toilet
  • Refurbishment/extension of a staff apartment
New extensionPreliminary designEvening lightingInterior lightingDesign for service areaService areaThe extensionThe completed extensionRow of skylights next to the facadeBathroom refurbishmentBathroom refurbishment